LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

La passada setmana a classe vam veure a classe quins eren els drets, els mecanismes de protecció, els procediments i les licències de la gestió d'una obra artística.

La propietat intel·lectual és el conjunt de drets que corresponen als autors i altres titulars(artistes, productores, organismes de radiodifusió, etc..) respecto de les obres i prestacions,fruit de la seua creació.

TIPUS DE DRETS CORRESPONENTS A LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

-Drets morals: reconeixement de que tu eres l'autor. 
-Drets de caràcter patrimonial.
-Drets d'explotació.
Drets exclusius( autoritzar o prohibir l'ús de l'obra).
-Drets de remuneració de l'explotació.
-Drets compensatoris(per copia privada).


MECANISMES DE PROTECCIÓ

-Registre de la propietat intel·lectual,per tal de què hi haja un cert control.
-Entitats de gestió. SGAE. Associació d'autors i editors que l'estat els donat permís per gestionar les obres.
-El registre general de la propietat intel·lectual depén de la SGAE i té una delegació en cada província.



-És necessari registrar una obra per protegit els drets de propietat intel·lectual?

No, l'obra està protegida pel simple fet de ser creada. L'inscripció al Registre és voluntaria. Altra cosa demostrar ser propietari de l'obra.

-On es pot registrar una obra creada? 

La SGAE es: una entitat privada de base associativa.

-Quina quantitat hauria de pagar l'SGAE per utilitzar obres d'autors registrades a les entitats per un concert decaràcter gratuït?

Es pagaria el 10% dels costos de producció.

- Drets d'explotació d'una obra?

L'explotació està a càrrec del autor i els seus hereus. Prescribeix als 70 anys després de la mort del autor de producció.


- Les licencies creatives de Commons

Són unes licencies en les que l'autor estableix el nivell de protecció per a la seua obra, enfront el concepte de "tots els drets reservats.



VALORACIÓ GRUPAL

Sense voler aprofundir molt en aquest tema, des del grup pensem que és necessari respectar els drets d'autor i de creació i per supost de l'existència de alguna entitat encarregada de vetlar pels interesso dels autors i artistes.

Però, hem de dir, que pensem que des de societats com l'SGAE s'intenta traure massa benefici i cobren i penalitzen amb grans quantitats per l'ús de productes culturals en locals o negocis què no estan rebent benefici per allò. Estem d'accord que en locals expresament dedicats a la consumició d'un producte cultural , és necessari cobrar drets d'autor o inclús a gent que es lucra a partir d'obres d'altres o de la seua modificació o adaptació. Però , la quantitat deuria de ser menor i es tindrien que centrar més en més mesures front la pirateria que front el consum desinsteressat i sense ànim de lucre aparent que fan algunes persones o negocis.
















Comentarios

Entradas populares de este blog