AMB ALTRES ULLS

La passada setmana vam veure a classe d'Animació i Gestió Cultural un reportatje sobre un projecte de gestió cultural al voltant de la fotografía participativa al barri del Cabanyal. 

L'objectiu d'aquest tipus de projectes és la màxima assistencia veïnal possible a les diferents exposicions que es realitzen. 

El projecte en qüestió està enfocat als xiquets del barri i es fa de manera dinàmica, convinant els conceptes de fotografia i moviment dels xiquets. És una fussió entre un projecte social i cultural, mitjançant el qual, els mateixos protagonistes són els que conten la seua realitat, visió de vida, cotidaneïtat, etc..

Els mestres, es reuneixen en els xiquets per tal de fer correccions i donar premis com a reforç positiu (llepolies) una vegada han valorat quin grup s'ha apropat més a l'objectiu fotogràfic marcat. A més, tenen que oferir un enfoque distint cada dia per tal que els xiquets no perguen l'interés, cada dia hi té que haver alicients nous per tal d'atraurels. Els xiquets a més, visiten exposicions fotogràfiques per tal d'agafar idees per a creacions propies. 

Els mestres incideixen en la importància de l'involucrament al context familiar, per tal de reforçar la feina dels xiquets, proporcionant-los així les condicions necessaries per tal de millorar. 

Ací us adjunte un video explicatiu del projecte perquè quede més clar.







CIRCOLIO

Seguint comentant  projectes d'acció cultural, hem comentat a classe el funcionament de l'associació Circolio.

Aquesta assocació, dedicada al teatre de carrer, mitjançant el circ social de carrer fou creada a l'any 2010. No cobren entrada, si no que una vegada acabada l'actuació passen la gorra per tal de que els donin propina. Actualment estan realitzant dos circuits, un a la ciutat de València i a la d'Alacant.

El circ social, té el principal objectiu de fomentar la participació activa de col·lectius en risc d'exclusió social.

Mentre que una carrera en el circ és un futur possible per als joves que participen al circ social, no és el principal propòsit. L'objectiu és aumentar la conciència en un mateix, la individualitat i la unitat col·lectiva, la autodisciplina i molts altres valors, a través d'una alternativa pedagògica per transformar la visió i les capacitats dels col·lectius amb els que es treballa.

Les persones que formen Circolio creen i fomenten l'ús de l'art del circ com ferramenta per a la transformació social. 




ATENEU DE 9 BARRIS

L'Ateneu Popular de Nou Barris és un centre cultural nascut el 1977 a Barcelona al barri de La Trinitat Nova, al districte de Nou Barris. 

L'edifici havia sigut una planta asfàltica que produïa i emmagatzemava quitrà i allotjava màquinaria pesada destinat a construir les rondes. Degut a les queixes dels veïns, el pla d'urbanisme del 1974 ja en contemplava el tancament, però no es va dur a terme. 

El 1977 unes dues-centes persones van irrompre a la instal·lació i en van interrompre el funcionament, destrossant la màquinaria i ocupant l'espai per donar-li un ús sociocultural, on la verdadera especialitat es el circ, encara que realitzen altres activitats. 

Actualment, l'Ajuntament de Barcelona és el titular de l'equipament i l'associació Bidó de Nou Barris gestiona el projecte gràcies a un conveni de gestió comunitària que és un model de referència per altres equipaments culturals i cívics de la ciutat.

A continuació, us adjunte un reportatje televisat en la 2, on explica el funcionament del ateneu de 9 barris.




REFLEXIÓ GRUPAL

Des del grup, pensem que és important realitzar i col·laborar en projectes d'àmbit cultural, que fomenten la participació ciutadana i o que milloren les condicions de vida del col.lectius en risc d'exclusió social en els que s'apliquen. 

Així, el projecte, amb altres ulls, pensem que és molt interessant, ja que, s'està fomentant un aprenentatge artístic a través d'un element que desperta gran interés entre els joves, com és la fotografia. 

En quant a l'associació Circolio, pensem què és interessant el que proposen, ja que, la participació activa de la gent s'aconsegueix mitjançant una disciplina esportiva, mitjançant la qual es fomenten certs valors vàlids i necessaris per al desenvolipament de qualsevol individu. 

L' Ateneu de 9 barris, ens causa admiració, és impressionant el recorregut i les transformacions que han tingut i és també molt interessant el treball que realitzen, principalment a través del circ. S'han convertit en tot un referent per altres projectes.














Comentarios

Entradas populares de este blog