VISITA A L'IVAM

El passat dimarts, dia 10 de Gener, el grup DE 1º TASOCT matí vam visitar l'IVAM (institut valencià d'art modern). Ens explicaren com gestionaven el centre, ens informaren sobre distitns projectes actius i ens mostraren l'exposició de "PERDIDOS EN LA CIUDAD".

Quan arribàrem ens portaren a una sala on ens feren observar uns espills, al llarg dels quals posava: institut valencià d'art modern. En explicaren que anteriorment aquella sala era un restaurant de luxe de dues plantes peò ara la part de baix és una cafeteria i la part de dalt un saló d'actes. A més, parlarem quines coses ens agradava de l'ntervenció cultural i diguerem que fer projectes pràctics, intervenir etc.. 

Abans l'IVAM comprava obres però ja no ho fan per falta de fons, aleshores han apostat per montar obres a partir dels recursos propis de l'IVAM. És a dir, seleccionen diverses obres a partir de fons propis o a partir de obres que presten altres museus(es funciona per intercanvi i interessos, "tu em prestes açò i jo et preste allò" etc..). Hi ha exposicions d'obres permanents, semipermanents i temporals.

A més, es realitzen tallers educatius, tallers familiars i tallers específics. En els tallers familiars realitzen primer una visita, dinàmiques i actualment els expliquen l'exposició artística de "perdidos en la ciudad". Després, es reparteixen uns mapes i marquen un recorregut amb una nina(julieta grafitera) en les que hi ha una serie de preguntes.
Als tallers específics un profesional expert en la materia presenta un projecte i després s'elegeix si es porta a terme(director màxim responsable en la decisió).
 Els tallers educatius més importants que porten a terme són dos: 
HÀBITA(N)TS, la cual té com a finalitat profunditzar en l'habitabilitat dels espais urbans, a partir d'algunes de les obres de l'exposició,mitjançant material emmotllable i traçat. L'altre taller es LLjOCS PER EMPORTAR i en aquest tenen com a meta fer recalcament en la revisió del disseny dels espais urbans, des de múltiples perspectives(ciutadans/es de totes les edats, gèneres i cultures), donant valor a les seues aportacions i suggeriments.

Després d'aquesta xerrada sobre la gestió i projectes que porten a terme, anàrem a visitar l'exposició de "PERDIDOS EN LA CIUDAD".
 En primer lloc realitzàrem una dinàmica en la que teniem que observar un mural gran que hi havia al critall, a partir del qual es podia veure tant el mural com la ciutat de valencia i donava la impressió de vegades que era el mateix, és a dir , com una fussió entre ambdues coses. Al entrar hi havia 10 sales en cuadres i obres. Ens explicaren que el posicionament de cada obra tenia una raó lògica, és a dir, et volen anar guiant i volen influïr en el trajecte que per egla general el visitant fa, és a dir, et posen quadres més colorits a un costat o més grans o amb formes més cridaneres per a que vajes en primer lloc ahí i posteriorment mires les altres, que no tenen res que envejar.  L'exposició el que mostra realment és el canvi de vida que va provocar el creixement de la ciutat a partir de la revlució industrial dels anys 70. Així cada sala estava enfocada des de una temàtica diferent. A continuació us explicarem breument en què consistia cada sala i us mostrarem una fotografia d'una obra representativa de cadascuna.

 La primera sala era la "fascinació per la metròpolis", així podem veure imatges de multinacionals com coca-cola, algunes construccions i idferents linies de trens.


La següent es diu "deambulaciones urbanas" centrada més en el paris dels anys 20 i la influència del surrealisme.

La tercera sala feia refèrencia als "espais banals" i representava la dècada dels 60 on el donar la major informació possible a partir de l'obra fou el pilar bàsic de la creació artística.


La cuarta sala girava entorn a la temàtica "reconstruyendo la ciudad", on es fensava que es tenia que recuperar aquell "legado" cultural, lingüístic i de pensament que s'havia abandoant.


 En cinqué lloc teniem "paisajes globales" on l'espai cobrava importància i es convertia en indispensables per a l'interacció social i el diàleg.

 Las sissena sala tenia com a nom "multitudes diversas" on estava present la irrupció del feminisme i la liberació sexual, el ecologisme , el pacifisme en el context de la Guerra del Vietnam, el moviment gay i lèsbic,els revolucionaris Black Panthers o la defensa dels drets humans van aconseguir una gran visibilitat mediática. 


La setena sala s'anomenava "ciudades imaginadas", es posa en marxa la desmaterialització, és a dir possaren les obres d'art a disposició del mercat.


La vuitena sala s'anomenavaa "urbes desnudas" i feia refèrencia al anàlisi de l'espai en relació amb l'esperit humà i el transcurrir del temps.


La novena sala s'anomenava "mundos extraños", les obres del qual representaven l'art com arma de denuncia la pressò baix la que viven les ciutats.




Lúltima sala era "Arquitecturas del medio" on ens parlaven de tres models distints de societat: de sobirania,disciplinària i de control.


REFLEXIÓ PERSONAL
La visita fou molt completa i més que l'exposició , el què ens interessava era l'explicació de la gestió de l'IVAM i a més l'explicació dels projectes que duen a terme. Tal vegada haguera estat bé realitzar alguna activitat pràctica grupal per captar un poc l'tenció i fer que el grup fora protagonista. Altra cosa que pense que es té que destacar és que els quadres no tenien cap full explicatiu, simplement la guia ens explicava en que constia la sala i després cadacú interpretava el que veia , interactuava amb l'obra d'una forma diferent i més individual i personal. 
En definitva una bona experiència per conèixer altres formes de gestió cultural i en quant a l'exposició recomane vore-la , a destacar en la meua opinió les sales 1,9 i 10 . 




















Comentarios

Entradas populares de este blog