ANIMACIÓN Y GESTIÓN CULTURAL
Als anys 60, es va produïr a Europa, un intent de apropar activitats culturals a la població. Aquest fenòmen, es anomenat Democratització Cultural i consisteix basicament en oferir i nodrir a la població d'activitats d'indole cultural, pero sense la seua participació, sense cobrir les necessitats socials que requeria el moment. Pero a Europa entre els anys 60-70 es va produïr un fenòmen enfrontat al enfocament o intenció cultural del moment. Hi ha que destacar sobre tot tres fenòmens socials concrets, que serviren per guiar el camí cap un canvi de mentalita t i cap a un altre tipus d'enfocament cultural:
- El moviment "hyppie".
-La revolució a França(1968).
- Diferents moviments juvenils, entre els quals destaquen la producció de música rock i la pintura de graffitis.
Aleshores la UNESCO, pensà que era el moment de donar pas a la creació cultural, a partir d'un fenòmen conegut com Democràcia Cultural. El qual va consistir basicament en promocionar activitats culturals per a lapoblació, però amb la seua participació.
Aquest conjunt d'accions encaminades a aconseguir una participació activa de la població, tant en l'àmbit cultural com social, es conegut com Animació Sociocultural. Des de que va sorgir, va estar enraconada per l'administració i pel govern central, ja que, al poder polític no li convenia la participació ciutadana. Així, als anys 80 l'Estat espanyol estava en crisis, aleshores des de el govern es va promoure una intervenció cultural amb una intervenció cultural amb un objectiu diferent, anomenada Gestio Cultural. Aquest concepte comportà basicament l'anulació de la partivipació social i cultural ciutadana i a més una profesionalització del sector, amb l'objectiu d'aumentar els ingressos, a partir de la venta d'entrades als distitnts espectacles programats. És a dir, la Intervenció va començar a tenir un sentit econòmic, s'entenia com una activitat lucrativa més, una font més d'ingressos per a l'Estat. Es produeix així un retrocés , tornant a l'idea de la Democratització Cultural, és a dir, "cultura per al poble però sense el poble".
No obstant això, és important reconéixer la gestió com un aspecte fonamental en qualsevol acció o projecte. Actualment no pot prescindir un model d'un altre, són complementaris.
IMPORTANCIA DE L'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL EN L'INTERVENCIÓ CULTURAL
- En primer lloc, cal dir que l'enfocament de l'animació millora la qualitat de vida de les persones i permiteix poder compartir-lo en la resta, fomentant així la interacció social.
-A més, la cultura es reconeguda com un dret i l'objectiu de l'animació es que arribe a tota la població,sense distincions. Així, es té que evitar en la mesura de lo possible un enfocament populista, ja que es perdria la participació de les minories actives i a més, rebaixaríem la qualitat i l'objectiu educatiu, amb el qual s'intenten satisfer les necessitats socials, disminuïnt cada vegada més les dessigualtats entre les clases socials, en quant a l'accés a les diferents manifestacions artístiques.
-A més, estan sorgint a la nostra societat diferents propostes molt interessants des de l'àmbit social, que mostren experiències en les quals, col·lectius de ciutadans decideixen ser un element actiu en la cultura. Com per exemple: l'Ateneu de 9 Barris, la casa invisible de Màlaga a la Tabacalera de Lavapiés.
FINALITATS DE L'ACCIÓ CULTURAL
-És important que l'oferta cultural arribe a tots els racons, sobre tot, el teatre i la dansa, que són els menys sol·licitats.
-Hi ha que facilitar l'accés a les diferents manifestacions artístiques, per provocar l'interés del públic i que inciten a la reflexió de la realitat.
- Potenciar la creació artística com un element de crítica i transformació social, on tothom siga part del seu desenvolupament cultural i foemntar la creació col·lectiva.
-Recuperar la identitat cultural de la Comunitat, és a dir: recuperar l'ús de les llengües minoritzades, les festes populars, les tradicions(encara que són elements a qüestionar i replantejar-se en funció dels valors actuals, ja que algunes mostren. discriminació de gènere, maltractament animal o falta de respecte al medi ambient).
- Reconstrucció de la propia cultura, és a dir , construïr una cultura que ens incloga a tots i a totes, des del respecte a la diversitat.
-Que la comunitat es done compte en la realitat que viu, la entenga i siga capaç de transformar-la en funció de les seues necessitats.
Comentarios
Publicar un comentario